Kumlokk designet av Affair for Larvik kommune. Produsert av Ulefos Jernverk
ca se

Se ned!

Larvik kommune har fått nytt kumlokk-design. Vi fikk oppdraget med å lage nytt design i forbindelse med den nye profilen vi laget for for kommunen. Alle de gamle kumlokkene hadde kommunens gamle kommunevåpen. Disse blir beholdt, men alle steder som får nye kumlokk i fremtiden, vil få vårt nye design! Her samarbeidet tett med Ulefoss som har lang erfaring med produksjon av kumlokk.

Kumlokk, gategods, gatas mynter eller -smykker – kjært barn har mange navn. Kumlokkets historie strekker seg helt tilbake til romertiden. Opprinnelig ble de laget med en praktisk funksjon, og skulle beskytte og dekke byens indre organer, blant annet kloakksystemet. I tillegg gjorde de det mulig for arbeidere å komme til under bakken fra nærmest hvor som helst, uten at hullene i bakken utgjorde en fare for dem som ferdes på veien. Kumlokkene tjener fremdeles disse funksjonene, og i Norge har vi i dag nærmere én million kumlokk. Utover det praktiske har lokkene også fått både estetiske og mer kuriøse funksjoner.

Det er lenge siden kumlokkene bare lå der og gjorde jobben sin, og ble oversett av omverdenen. I dag er kumlokket et objekt som fascinerer mange, og over hele verden finnes det samlere, samlinger og utstillinger av kumlokk.

Det er ikke bare i Norge at kumlokk benyttes som en form for gatekunst, og for mange er kumlokk en turistattraksjon i seg selv når de utforsker nye land og byer. Med andre ord, ikke dårlig oppslutning for et metallokk!